Vill du bli elektriker?

Jag har alltid velat jobba som kock på någon bra restaurang men nu har jag ändrat mig. Det är elektriker jag ska bli och för jag har upptäckt hur otroligt spännande det verkar vara. Det var efter att en kompis berättade om hur det är att utbilda sig till elektriker som jag ändrade mig och i augusti börjar jag min utbildning i Vänersborg. Kanske är det för dig också så jag ska berätta lite om vad en elektriker gör. De installerar och underhåller elkraft-, belysnings- och telekommunikationssystem både i hemmen och på företag. Förutom att installera nya elektriska ledningar måste de ofta ersätta gamla elkablar när de går sönder med tiden. De måste vara mycket försiktiga eftersom elektricitet lätt kan döda, så det är viktigt att du inte försöker dig på detta jobb själv om du inte verkligen vet vad du gör.

Jag kommer att börja min utbildning i augusti och den inleds med teori. Man måste vara hyfsat bra på matematik och lite analytiskt lagd. Efter teorin kommer den praktiska utbildningen, som innebär att man faktiskt arbetar med elektricitet och installerar ledningar och sedan testar dem när vi är klara med jobbet för att se till att allt fungerar som det ska. Det är verkligen viktigt att vi testar allt vi installerar, annars kan det bli elchocker för alla som använder elektriska saker – inte särskilt bra för dem, eller hur? Så jag ska berätta för er i slutet på sommaren hur det är när jag börjar min utbildning till elektriker. Överallt kan man få jobb och du kan även starta ett eget företag om du skulle vilja det. Och dessutom vet jag att lönerna är ganska bra så du behöver aldrig mer äta havregrynsgröt till middag. Hoppas du tyckte det var ett inlägg som gav dig något att tänka på!